Avustralya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük donanmasını inşa ediyor

Açıklanan yeni plana göre, 26 su üstü muharip gemi arasında 6 Hunter sınıfı fırkateyn, 11 genel amaçlı fırkateyn ile 6 insansız da kullanılabilen büyük su üstü gemisi bulunuyor.

Avustralya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük donanmasını inşa ediyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.02.2024
A+
A-

Avustralya, donanmasını iki katına çıkarmak ve modernleştirmek üzere ilave 7 milyar ABD doları bütçe ayıracağını duyurdu. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, donanmaya güncellenmiş hava savunma ve saldırı yetenekleri bulunan 3 Hobart sınıfı hava savunma muhribi dahil 26 su üstü muharip gemi alınacağı kaydedildi.

Oluşturulacak filonun, yakın bölgedeki operasyonlar aracılığıyla deniz ulaşım ağı ve ticaretinin güvenliğinin sağlanmasında gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, filonun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek sayıdaki su üstü muharip gemilerinden oluşacağı belirtildi. 

Açıklamada, “Stratejik koşullarımız, konvansiyonel silahlı ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı filosunun eşlik edeceği daha büyük ve ölümcül su üstü muharip filo gerektiriyor.” ifadesi yer aldı.

On yıl içerisinde 7,3 milyar dolar harcanarak hayata geçirileceği aktarılan yeni plana göre, 26 su üstü muharip gemi arasında 6 Hunter sınıfı fırkateyn, 11 genel amaçlı fırkateyn ile 6 insansız da kullanılabilen büyük su üstü gemisi de bulunuyor.

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles de konuya dair yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin açık denizlere ve ticaret yollarına erişime dayalı olduğunu vurgulayarak, donanmanın kabiliyetlerinin deniz ticareti güvenliğinin sağlanmasındaki gerekliliğinin altını çizdi.

YÜZLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

AFP’ye göre yeni savunma yatırımlarını ilave 3 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Yeni plan çerçevesinde Avustralya’nın savunma harcamaları gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 2,4’üne denk gelecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.